Οι λογοκριμένες φωτογραφίες της Dorothea Lange από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για Ιάπωνες των Η.Π.Α
Ναι καλά διαβάσατε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις Η.Π.Α, για Ιάπωνες των Η.Π.Α!
Στις 19 Φεβρουαρίου 1942, με εκτελεστικό διάταγμα, ο Ρούζβελτ, υπό την επίδραση ενός υποβόσκωντος ρατσισμού στα ΜΜΕ και στην πολιτική σκηνή, εγκαθίδρυσε στρατιωτικές ζώνες στην Ουάσιγκτον, το Όρεγκον, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια για να απομακρύνει όλους τους ανθρώπους από τις περιοχές αυτές για λόγους «στρατιωτικών αναγκών».
Τον Μάρτιο του 1942, ο στρατός αρχίζει να εκδίδει διαταγές, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα άτομα ιαπωνικής καταγωγής κλήθηκαν σε σταθμούς ελέγχου πολιτών, ώστε να καταγραφούν και να ξεκινήσει η διαδικασία «απομάκρυνσής» τους προς γειτονικά κέντρα συγκέντρωσης και τελικά «μετεγκατάστασής» τους σε περιοχές στα δυτικά. Τις επόμενες δυο εβδομάδες περίπου 120.000 Ιάπωνες υποχρεώνονται να πουλήσουν ή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και την περιουσία τους και φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι και το 1946, οπότε και άρχισαν σταδιακά αυτά τα στρατόπεδα να παύουν να λειτουργούν. Τα δύο τρίτα των κρατουμένων ήταν πολίτες των Η.Π.Α που ήδη ζούσαν στη χώρα για δεκαετίες.
H φωτογράφος Dorothea Lange, γνωστή για τις φωτογραφίες της (όπως η «Μητέρα Μετανάστρια» 1η φωτογραφία) στο πλαίσιο του προγράμματος FSA (ο αντίστοιχος δικός μας ΟΓΑ), προσλήφθηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α, ώστε να καταγράψει φωτογραφικά την «απομάκρυνση» και «μετεγκατάσταση» των Ιαπωνο-Αμερικανών. Έδειξε μεγάλη προθυμία να αναλάβει την αποστολή, παρόλο που ήταν αντίθετη με αυτή την επιχείρηση, καθώς πίστευε πως «μια αληθινή καταγραφή του εκτοπισμού θα ήταν πολύτιμη στο μέλλον».
Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε πως είχε δίκιο.