web analytics

Saul Leiter (Σολ Λίτερ)

Saul Leiter (Σολ Λιτερ) Βιογραφικά Στοιχεία

Βιογραφικά Στοιχεία

Saul Leiter (Σολ Λίτερ)

«Δεν έχω μια φιλοσοφική άποψη, έχω μια  φωτογραφική μηχανή.»

  • Ο Saul Leiter γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια το 1923 και  πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 26 Νοεμβρίου του 2013.
  • Ήταν γιος Ραβίνου και η οικογένεια τον προόριζε επίσης για ραβίνο αλλά αυτός στα 21 του παράτησε τη θεολογία και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να γίνει καλλιτέχνης.
  • Στη Νέα Υόρκη γνωρίστηκε με τον αφηρημένο εξπρεσιονιστή ζωγράφο Richard Pousette-Dart, ο οποίος πειραματιζόταν με τη φωτογραφία. Συνέχισε να ζωγραφίζει, εκθέτοντας μάλιστα μαζί με τους Jackson Pollock, Philip Guston και Willem de Kooning, όσπου γνώρισε τον Eugene Smith οπότε στράφηκε προς τη φωτογραφία. Η φωτογραφική μηχανή, μια Rolleiflex, έγινε μια προέκταση του χεριού και του μυαλού του Leiter που τριγυρνούσε και κατέγραφε τη ζωή στην πόλη.
  • Οι φωτογραφίες του, ζωντανές αναδεικνύουν ηρεμία και αποτελούν προϊόντα εκλεπτυσμένης φαντασίας και οξυδερκούς βλέμματος.
  • Ο Saul Leiter χρησιμοποιεί τη φωτογραφική μηχανή με έναν εναλλακτικό τρόπο εστιάζοντας σε πιο ήσυχες ανθρώπινες στιγμές ανάμεσα στη δίνη του Μανχάταν, που του επιτρέπει να δει και να ερμηνεύσει τη πραγματικότητα με τον δικό του τρόπο.
  • Το 1953 ο Edward Steichen, διευθυντής του τμήματος φωτογραφίας του ΜοΜΑ, συμπεριέλαβε 23 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Leiter μαζί με φωτογραφίες των Dianne Arbus και Robert Frank στην ομαδική έκθεση «Always the Young Stranger».
  • Παρ’ όλα αυτά στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ξεπουλούσε τα βιβλία και τους πίνακες του για περιστασιακό χαρτζιλίκι, και όταν έτυχε να τον δει μια παλιά γνωριμία του είπε: «Ξέρεις, περνιόσουν για σπουδαίος στη δεκαετία του ’60, και τώρα είσαι ένα τίποτα».
  • Από το 1948, στράφηκε αποκλειστικά στο χρώμα.

Επί χρόνια έμεινε αφανής αυτός ο οραματικός και επινοητικός φωτογράφος, έχοντας κάνει μόλις 11 εκθέσεις, από το 1944 ως το 1997, και στα γεροντάματα, πραγματοποιήθηκαν 16 μεγάλες εκθέσεις σε διάστημα 8 χρόνων. Η εξήγηση βρίσκεται στα λόγια του:  «Ίσως υπήρξα ανεύθυνος. Όμως μέρος της γοητείας, του να είμαι ζωντανός, ήταν ότι ποτέ δεν έπαιρνα τα πράγματα πολύ στα σοβαρά».

Το πρωτοπόρο καλλιτεχνικό όραμα του αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε δύο από τις πρώτες του έγχρωμες φωτογραφίες. Η πρώτη, του 1950, ονομάζεται «Τ», από το γράμμα που είναι σχηματισμένο πάνω σε ένα παράθυρο καλυμμένο από ατμούς, περιτριγυρισμένο από γκρίζα θολούρα. Μέσα από το τζάμι ίσα που διακρίνεται ένα σχήμα ροζ χρώματος, που μοιάζει με ομπρέλα.

Μια αφαιρετική φωτογραφία.

Η δεύτερη, του 1958, ονομάζεται: «Walk With Soames»*. Τα φώτα νέον και οι αδρές πινελιές χρώματος έρχονται σε έντονη αντίθεση με το σκοτεινό απειλητικό κτήριο και με το οικείο περίγραμμα ενός φαναριού, που ξεχωρίζει στον γκρίζο ουρανό. Μια ανθρώπινη φιγούρα μόλις και μετά βίας ξεχωρίζει στη φωτογραφία, αλλά το στοιχείο που προκαλεί δέος είναι οι φόρμες και τα χρώματα. Άλλη μια αφαιρετική φωτογραφία.

Το προσωνύμιο «Ο Περιπατητής»  υπαινίσσεται πολύ επιτυχημένα την ήρεμη και προσηλωμένη στη λεπτομέρεια προσέγγιση της φωτογραφίας δρόμου από τον Leiter.

*Η Soames του τίτλου υπήρξε η φίλη, η μούσα και ερωμένη του.

O Bernard Plossu θεωρούσε τον Saul Leiter ως τον σπουδαιότερο όλων (της γενιάς του)

Δείτε σε μορφή PDF το αντίστοιχο αφιέρωμα

Συνδέσεις για Saul Leiter

https://bre.is/o_rmAiQdV

https://bre.is/RNriOeRdg