«Ο Φωτογράφος Ferdinando Scianna – Γιάννης Βελούδιος»
Η ζωή του Ferdinando Scianna
Γεννήθηκε στην Bagheria, στην επαρχία του Παλέρμο, στις 4 Ιουλίου του 1943.
Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 γνωρίζοντας τον Enzo Sellerio κι αυτή είναι μία σημαντική συνάντηση σε σχέση με το μέλλον. Του δείχνει τις φωτογραφίες του και μαζί του αρχίζει να εξερευνά νέους κόσμους, πνευματικούς και οπτικούς.
Περιγράφει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής καταγωγής του μέσα από εικόνες.
Η καλλιτεχνική διαδρομή του Ferdinando Scianna ξετυλίγεται μέσα από θέματα όπως πορτρέτα συμπολιτών και συγγενών, ταξίδια , τα ήθη και έθιμα, οι μυστικιστικές εμπειρίες, η λαϊκή θρησκευτικότητα, που συνδέονται με ένα μόνο νήμα: τη διαρκή αναζήτηση μιας μορφής στο χάος της ζωής .
Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παλέρμο το 1961 , χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στο φωτογραφικό πάθος .
Το 1963 ο Leonardo Sciascia επισκέφτηκε σχεδόν τυχαία την πρώτη του φωτογραφική έκθεση, η οποία είχε ως θέμα δημοφιλή φεστιβάλ, στον πολιτιστικό σύλλογο της Bagheria.
Μεταξύ των δύο γεννήθηκε μια βαθιά φιλία, η οποία ήταν καθοριστική για να δώσει μια ώθηση στην καριέρα του νεαρού φωτογράφου, δίνοντάς του την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση στον κόσμο των εκδόσεων και την έκδοση φωτογραφικών έργων.
Ο Sciascia συμμετέχει , μάλιστα, με πρόλογο και κείμενα στη σύνταξη του πρώτου του βιβλίου. Το 1965, ο Scianna θα δημοσιεύει το «Feste religiose in Sicilia» (Θρησκευτικές εορτές στη Σικελία) , που του χάρισε το διάσημο βραβείο Nadar το 1966 .
Ο Ferdinando Scianna μετακόμισε στο Μιλάνο το 1967 και άρχισε να συνεργάζεται ως φωτορεπόρτερ και ειδικός ανταποκριτής και προσλαμβάνεται από το περιοδικό Europeo, ενώ αργότερα έγινε ανταποκριτής του από το Παρίσι.
Το 1973 αρχίζει να γράφει και το 1974, το περιοδικό τον στέλνει απεσταλμένο στο Παρίσι.
Το 1977 δημοσίευσε το « Les Siciliens » (Denoel) στη Γαλλία, με κείμενα των Domenique Fernandez και Leonardo Sciascia, και στην Ιταλία « La villa dei mostri » (εισαγωγή του Leonardo Sciascia). Στο Παρίσι έγραφε για τη Le Monde Diplomatique και τη La Quinzaine Littéraire .
Στο Παρίσι γνωρίζει τον Henri Cartier-Bresson , τα έργα του οποίου τον είχαν επηρεάσει από τα νιάτα του. Ο σπουδαίος φωτογράφος τον συστήνει, ως τον πρώτο Ιταλό, στο διάσημο πρακτορείο Magnum τo 1982 του οποίου θα γίνει πλήρης συνεργάτης το 1989. Στο μεταξύ, κάνει φίλους και συνεργάζεται με διάφορους επιτυχημένους συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Manuel Vázquez Montalbán (ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα γράφει την εισαγωγή του “Le forme del chaos”, 1989)
Στη δεκαετία του ογδόντα εργάζεται επίσης στον χώρο της υψηλής μόδας και της διαφήμισης , καθιερώνοντας τον εαυτό του ως έναν από τους πιο περιζήτητους φωτογράφους. Συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία των εκστρατειών των Dolce and Gabbana στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980.
Ο κατάλογος για τους Dolce & Gabbana ήταν εντυπωσιακός και τάραξε τη μονότονη τυπολατρία των εντυπωσιακών φωτογραφιών μόδας. Η Marpessa Hennink θα πάρει το προσωνύμιο «The Catwalk Contessa» και θα κάνει μεγάλη καριέρα στο μόντελινγκ.
Οι φωτογραφίες του Scianna αποτελούν την οπτική μαρτυρία ενός άγνωστου, λαϊκού και παράλληλου κόσμου .
Η φωτογραφική του έρευνα πραγματοποιεί μια έρευνα για την ταυτότητα , ατομική και συλλογική, η οποία λύνεται στην ανακάλυψη της αίσθησης ότι ανήκει σε μια παράδοση, χωρίς να εγκαταλείπει την κριτική ματιά. Ο Scianna βρίσκει μια γλώσσα ικανή να περιγράψει μια Σικελία που αλλάζει γρήγορα και εξαφανίζεται. Οικειοποιούμενος το αίσθημα αγάπης-μίσους, που έχει στο μυαλό του η καρδιά κάθε αληθινού Σικελιανού, απεικονίζει την αγάπη, το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και τη μισαλλοδοξία απέναντι στο αμετάβλητο και στις κοινωνικές αδικίες. Οι εικόνες του δεν καταδεικνύουν, αλλά δείχνουν το «θέατρο της ύπαρξης» μέσα από τη ροή και τις διακυμάνσεις των πεπρωμένων και της ιστορίας στην οποία συμμετέχουν όλοι.
«Θεωρώ τον εαυτό μου ρεπόρτερ, ό,τι κι αν έχω κάνει στη ζωή μου, αλλά είμαι αρκετά επιφυλακτικός με τα είδη και τις ετικέτες. Κοιτάζω τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της φωτογραφικής γλώσσας, μεταξύ των συστατικών της οποίας η σχέση με το χρόνο και τη μνήμη είναι θεμελιώδης.
Η ανάμνηση είναι το ίδιο με τη φαντασία.
«Η ιδέα μου είναι ότι η φωτογραφία μπορεί να έχει τελειώσει το ταξίδι της. Μπορεί να πεθαίνει από υπερβολική επιτυχία.
Αυτή η σχέση ανάμεσα στη σχεδιαζόμενη εικόνα και τη φωτογραφική εικόνα είναι επίσης διαφορετική γιατί στη φωτογραφία υπάρχει ένα στοιχείο, ο χρόνος. «Δείχνεις τη φωτογραφία της μητέρας σου και λες «αυτή είναι η μητέρα μου», αλλά είναι ένα κομμάτι χαρτί. Ωστόσο, σε αυτή την εικόνα κατατίθεται μια στιγμή της ζωής της μητέρας σου που είναι κάτι διαφορετικό. Για να κάνει ένα πορτρέτο, ένας ζωγράφος μπορεί να δουλέψει για μια μέρα ή ένα χρόνο, ένας φωτογράφος μπορεί να δουλέψει μια μέρα για να τραβήξει ένα πορτρέτο, αλλά πάντα αποτυπώνεται σε μια στιγμή, αυτό το πορτρέτο είναι πάντα μια στιγμή στη ζωή αυτού του ανθρώπου».
Τα πλάνα του είναι πολύ ψηλά και μακρινά έργα τέχνης. Οδηγούν στον προβληματισμό. Δεν υπάρχει μόνο η δύναμη του βλέμματος, αλλά η περιγραφή μιας γεύσης, μιας κουλτούρας, μιας βαθιάς αλήθειας που κρύβεται από τα περισσότερα. Ενώνει γραμμές και σχήματα σαν σχεδιαστής, εξάγει την ύλη σαν γλύπτης. Ωστόσο, εξακολουθεί να παρατηρεί τον κόσμο ως αιώνιο παιδί. Πάνω απ’ όλα η Σικελία του. Με αληθινά και έκπληκτα μάτια. Και ειλικρινής. Στα έργα του, στα πορτρέτα του, η ιερότητα του Antonello da Messina συγκρούεται και συναντά έναν νέο σύγχρονο κόσμο.
Όταν γεννήθηκε, η φωτογραφία ήταν ιστορική αναγκαιότητα γιατί χρειαζόταν μια γέφυρα μεταξύ μας, του πολιτισμού και της πραγματικότητας. Έπρεπε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αυτή την πραγματικότητα, να τη μετρήσουμε.
Η διαφορά μεταξύ φωτογραφίας και ζωγραφικής είναι ότι ο Σεζάν μπορούσε να ζωγραφίσει τα μήλα του από μνήμης, ο φωτογράφος όχι. Αν δεν υπάρχει μήλο δεν υπάρχει φωτογραφία.
Οι φωτογραφίες του Ferdinando Scianna συλλαμβάνουν συχνά «αποφασιστικές στιγμές», αλλά υποδηλώνουν επίσης ότι η δύναμη της παγωμένης εικόνας συνδέεται κυρίως με την εμπλοκή του φωτογράφου με το θέμα του. Όλοι μας ζούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με διαφορετικές ταχύτητες από αυτήν του κλείστρου της μηχανής. Η ικανότητά του φωτογράφου να συλλάβει την ουσία μιας σκηνής που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του, εξαρτάται από την επιμελή εξερεύνηση του μέσου, «περιμένω υπομονετικά για αυτές τις σπάνιες στιγμές που η φόρμα και το περιεχόμενο της φωτογραφίας μου θα αποκαλύψει κάτι για τον κόσμο και τον εαυτό μου.
«Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η ματιά που εξερευνά το βυθισμένο τμήμα του παγόβουνου», εξήγησε ο Scianna σε συνέντευξή του στους Times of Sicily, θα συνεχίσω να κάνω αυτό το επάγγελμα, όσο θα με βαστούν τα πόδια μου. Δεν υπάρχει η σύνταξη στο πρόγραμμά μου».
Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, στην Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, έγινε η παρουσίαση του έργου του Ferdinando Scianna, ενός πολύ σημαντικού και πρωτοποριακού φωτογράφου. Η παρουσίαση έγινε από τον Γιάννη Βελούδιο (https://www.facebook.com/jveloudios)
Δείτε και κατεβάστε το βίντεο της παρουσίασης πατώντας εδώ
Δαμιανός Μωραΐτης