Σε μια φωτογραφική έκθεση χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος το «Καθημερινές Στιγμές» προκειμένου να ανιχνευθεί η σχέση της Φωτογραφίας με την καθημερινότητα.
Έτσι κι αλλιώς οι φωτογραφίες είναι «στιγμές». Ο όρος «Καθημερινές Στιγμές» ουσιαστικά προσδιορίζει την ίδια την καθημερινότητα. Η έννοια της καθημερινότητας έχει πολλούς και διαφορετικούς προσδιορισμούς και σημασίες, πχ.:
- Η καθημερινότητα του καθένα μας, προφανώς διαφορετική από την καθημερινότητα των άλλων, αποτελείται από όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που την κάνουν να μοιάζει πολυποίκιλη και «πολύχρωμη».
- Η καθημερινότητα του καθένα μας είναι μέρος της καθημερινότητας κάποιων άλλων και ταυτόχρονα η δική μας καθημερινότητα περιλαμβάνει και την καθημερινότητα κάποιων άλλων.
- Με τον όρο καθημερινό − καθημερινότητα οι ποιο πολλοί «βαφτίζουν» πράγματα, διαδικασίες, καταστάσεις, ακόμα και σχέσεις(!), που επειδή επαναλαμβάνονται στο τέλος «ξεχνιέται» η αξία τους και καταλήγουν να θεωρούνται ασήμαντα. Βέβαια το ασήμαντο ότι και να το κάνεις ασήμαντο θα μείνει. Όμως αυτό που, λόγω της καθημερινότητας, «εξέπεσε» της αξίας του, αξίζει να προσπαθήσουμε, φωτογραφίζοντας το, να αποκαταστήσουμε, ίσως, την αξία του και που ξέρεις μπορεί να γίνει η αφορμή να αλλάξουμε, προς το καλύτερο και την καθημερινότητα μας.
Ας προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε φωτογραφικά όλες αυτές τις λεπτομέρειες που αποτελούν την καθημερινότητα, τη δική μας και των άλλων και για μερικούς ακόμη λόγους.
- Ας θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι μόνο του δικού μας αλλά και αυτών που θα δουν τις φωτογραφίες μας, πράγματα απλά αλλά σημαντικά, που συνήθως δεν τους δίνουμε σημασία.
- Να δούμε πχ πως φαίνεται η καθημερινότητα μας σε φωτογραφίες, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως φαίνεται η καθημερινότητα των άλλων. Με λίγα λόγια να δούμε πως ο καθένας μας «βλέπει» τα πράγματα, ποια δηλαδή είναι η άποψη η δική μας και των άλλων για τα πράγματα όχι γενικά, αλλά ποια είναι η άποψή η δική μας και των άλλων για τα πράγματα που μας αφορούν άμεσα, τα καθημερινά δηλαδή.
- Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιοι «υπόγειοι» συμβολισμοί είναι εκείνοι που μας κάνουν να φωτογραφίσουμε ετούτο ή εκείνο το «θέμα» με αυτό ή τον άλλο τρόπο. Γιατί η καθημερινότητα του καθενός, όσο και αν φαίνεται τυχαιοκρατική, δεν είναι καθόλου έτσι.
Κλείνοντας θέλω να πω πως, καθώς βλέπουμε τέτοιες φωτογραφίες, να μην ξεχνάμε πως ένα έργο τέχνης, σπουδαίο ή όχι, περιέχει ή πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε «αισθητική απόλαυση». Αλλά ένα έργο τέχνης περιέχει και αρκετούς «συμβολισμούς» και «μεταφορές» ακριβώς όπως και τα ποιήματα.
Αντί λοιπόν, μπρος σε μια φωτογραφία, ένα πίνακα ζωγραφικής κλπ, να αναρωτιόμαστε, ίσως, «τι θέλει να πει ο ποιητής» ας προσπαθήσουμε να βρούμε μερικούς από τους «συμβολισμούς» αυτούς και τότε θα απολαύσουμε πραγματικά ένα έργο τέχνης.